CALÇOTADA 2018 A CASA D'EN MANEL FÉ

El calçot és una ceba blanca i allargada, poc bulbosa, per el seu especial cultiu resulta dolça i gens picant, que ha donat lloc a una festa gastronòmica típicament catalana. Aquesta festa va tenir el seu origen en algunes zones de la província de Tarragona, més concretament a Valls, capital del Alt Camp, encara que avui dia s'ha estès a tot Catalunya, part d'Espanya i fins i tot a molts llocs del estranger exportada per empresaris gastronòmics catalans que l'ofereixen com a plat típic en els seus establiments.

Es consumeix a la tardor hivern, començant la seva temporada a principis d'octubre i acabant ben entrat el mes d'abril. El calçot és una varietat de ceba especialment conreada per a aquesta festa gastronòmica, es rosteix directament sobre les flames d'un foc, preferentment de sarment. Quan estan al punt la capa exterior s'ha carbonitzat, s'agafa per les tiges interiors i fent pressió a la base, la part de les arrels, amb una simple estirada queda al descobert una carn blanca, dolça i molt saborosa.

S'acompanya amb un platet de fang cuit en el qual hi ha una quantitat de salsa "Salbitxada" semblant a la popular romesco, s'unta bé en aquesta salsa, s'aixeca el cap mirant al cel i s'introdueix el calçot a la boca ben oberta. Es degusta i a per un altre. Modernament s’inclou un parell de guants de plàstic dels d'un sol ús i un pitet, enorme, molt gran, per vitar tacar-se les mans i la roba pel degoteig de la salsa.

És molt típic servir el calçot en una teula de fang cuit, de les que s'utilitzen per a cobrir les sostres, el propòsit és mantenir calent el calçot i potenciar el seu sabor, ja que el calçot s'ha de consumir calent.

Una ració normal de calçots pot estar sobre les 30 o 40 unitats, encara que se sap de comensals que han sobrepassat la centena d'unitats donant fi a la seva ingesta, no per falta de ganes, sinó per esgotament de les existències. Sempre és convenient deixar una mica d'espai en els estómacs, ja que és molt freqüent acompanyar el plat de calçots amb unes carxofes fetes en el mateix foc, amb un pessic de sal al seu interior, un raig d'oli i una porció de pebre. El normal són de quatre a sis unitats per comensal.

A continuació, com a segon plat, fa acte de presència la botifarra amb mongetes. S'aprofiten les brases per rostir la botifarra, tot i que també es poden acompanyar amb costelles, mitjanes, xoriços i un llarg etc. Cal afegir que les mongetes és d’una varietat especial més petita però de millor gust que les mongetes normals, tot això regat amb els vins de la zona.

Per acabar, unes postres molt especial, la típica crema catalana una mena de natilla amb una crosta de sucre cremat que cobreix la seva superfície. Hi ha qui no tenint suficient, per rematar la festa, prepara un cremat que és una beguda alcohòlica a base de rom, cafè en gra, sucre, pell de llimona i espècies, principalment canyella en branca. S'ajunten tots els ingredients en una cassola de fang cuit i quan ha arribat a la temperatura adequada es cala foc, aproximadament deu minuts, temps suficient per cremar la major part de l'alcohol. Es serveix calent, en got petit i s'assaboreix a petits glops.

El cremat al solien beure els mariners al matí ben d'hora. I és la beguda típica quan un grup de gent, al vespre, es reuneix al voltant d'una foguera, preferentment a la sorra de la platja que encara conserva la calor acumulada al llarg del dia, per cantar "Havaneres" acompanyats dels sons de una guitarra entonant les típiques melodies.

El nostre amic, company i gran modelista naval Manel Fé i família, no perdonen i ens convidan, com cada any, a acompanyar-los, juntament amb la nostra família, a la celebració de la tradicional calçotada.

Gràcies Manel i família per la vostra amabilitat i hospitalitat.

Chapucensis març 2018

"CALÇOTADA" 2018 EN CASA DE MANEL FÉ

El “Calçot” es una cebolla blanca y alargada, poco bulbosa, por su especial cultivo resulta dulce y nada picante, que ha dado lugar a una fiesta gastronómica típicamente catalana. Esta fiesta tuvo su origen en algunas zonas de la provincia de Tarragona, más concretamente en Valls, capital del “Alt Camp” (Alto Campo), aunque hoy en día se ha extendido a toda Cataluña, parte de España e incluso a muchos lugares del extranjero exportada por empresarios gastronómicos catalanes que la ofrecen como plato típico en sus establecimientos.

Se consume en otoño invierno, comenzando su temporada a principios de octubre y terminando bien entrado el mes de abril. El “Calçot” es una variedad de cebolla especialmente cultivada para esta fiesta gastronómica, se asa directamente sobre las llamas de un fuego, preferentemente de sarmiento. Cuando están en su punto la capa exterior se ha carbonizado, se coge por los tallos interiores y haciendo presión en la base, la parte de las raíces, con un simple tirón queda al descubierto una carne blanca, dulce y muy sabrosa.

Se acompaña con un plato de barro en el que hay una cantidad de salsa “Salbitxada” similar a la popular “Romesco”, se unta bien en esta salsa, se levanta la cabeza mirando al cielo y se introduce el “Calçot” en la boca bien abierta. Se degusta y a por otro. Modernamente se suministra un par de guantes de plástico de los de usar y tirar y un babero, enorme, muy grande, para evitar mancharse las manos y la ropa por el goteo de la salsa.

Es muy típico servir el “Calçot” en una teja de barro cocido, de las que se utilizan para cubrir las techumbres, el propósito es mantener caliente el “Calçot” y potenciar su sabor, ya que el “Calçot” debe consumirse caliente.

Una ración normal de “Calçots” puede estar sobre las 30 o 40 unidades, aunque se sabe de comensales que han sobrepasado la centena de unidades dando fin a su ingesta, no por falta de ganas, sino por agotamiento de las existencias. Siempre es conveniente dejar un poco de espacio en los estómagos, pues es muy frecuente acompañar el plato de calçots con unas alcachofas hechas en el mismo fuego, con un pellizco de sal en su interior, un chorro de aceite y una porción de pimienta. Lo normal son de cuatro a seis unidades por comensal.

A continuación, como segundo plato, hace acto de presencia la “Botifarra amb mongetes” (Butifarra con judías). Se aprovechan las brasas para asar la butifarra, aunque también se pueden acompañar con costillas, mitjanas, chorizos y un largo etc. Cabe añadir que las “Mongetes” (judías) es una variedad especial más pequeña pero de mejor sabor que las alubias normales, todo ello regado con los excelentes vinos de la zona.

Para terminar, un postre muy especial, la típica “Crema Catalana” una especie de natilla con una costra de azúcar quemada que cubre su superficie. Hay quien no teniendo suficiente, para rematar la fiesta, prepara un “Rom cremat” (Ron quemado) que es una bebida alcohólica a base de ron, café en grano, azúcar, piel de limón i especias, principalmente canela en rama. Se juntan todos los ingredientes en una cazuela de barro cocido y cuando ha alcanzado la temperatura adecuada se prende fuego, aproximadamente diez minutos, tiempo suficiente para quemar la mayor parte del alcohol. Se sirve caliente, en vaso pequeño y se saborea a pequeños sorbos.

El “Rom cremat” solían beberlo los marineros por la mañana bien temprano. Y es la bebida típica cuando un grupo de gente, al anochecer, se reúne alrededor de una hoguera, preferentemente en la arena de la playa que aún conserva el calor acumulado a lo largo del día, para cantar “Habaneras” acompañados de los sones de una guitarra entonando las típicas melodías.

Nuestro amigo, compañero y gran modelista naval Manel Fé y familia, no perdonan y nos invitan, como cada año, a acompañarles, junto con nuestra familia, a la celebración de la tradicional “Calçotada”.

Gracias Manel y familia por vuestra amabilidad y hospitalidad.

Chapucensis marzo 2018